Renovatie SCHACHT 1

schacht 1

ESV EURIDICE vernieuwde in 2020 en 2021 de ophaalinstallatie van SCHACHT 1 van het ondergrondse laboratorium HADES. Daarmee kwam een einde aan 40 jaar trouwe dienst. Met de komst van de nieuwe installatie kreeg de oudste toegangsschacht van HADES een grondige opknapbeurt. De renovatie was van groot belang om de toegang tot deze unieke ondergrondse onderzoeksfaciliteit de komende decennia te verzekeren.

Voor de uitvoering van de renovatiewerken nam EURIDICE drie aannemers onder de arm. Swinnen NV uit Balen, Spie Belgium uit Geel en het Duitse Thyssen Schachtbau. Deze aannemers stonden in voor de infrastructuurwerken aan de oppervlakte, de technische installaties en de vernieuwing van de ophaalinstallatie en renovatie van de schacht. NIRAS heeft de werken gefinancierd. De totale kostprijs van de werken bedroeg ongeveer 7 miljoen euro.

Met de renovatie van SCHACHT 1 en de vernieuwing van de ophaalinstallatie zijn HADES en EURIDICE aan een nieuw hoofdstuk beogonnen.  “In die zin is de vernieuwingsoperatie tegelijk een symbool voor het vernieuwde engagement van beide leden NIRAS en SCK CEN in het ESV EURIDICE en in het onderzoek naar geologische berging”, aldus Peter De Preter, directeur ESV EURIDICE.

 

De vernieuwingsoperatie in zeven stappen

7 stappen

Stap 1: Ophaalkooi en kabel verwijderen

Eerst werden de ophaalkooi en de kabel uit de schacht gehaald.

Stap 2: Toren afbreken

Vervolgens werden de ophaaltoren, machinekamer en het verdeellokaal van de elektriciteit gesloopt.

Stap 3: Ontmanteling van de schacht

De kooiladder en de nutsleidingen (o.a. elektriciteit, ventilatie, data, water en perslucht) werden verwijderd, alsook de verticale geleiders van de ophaalkooi.

Stap 4: Beton herstellen

De betonnen wand werd proper gespoten en hersteld waar nodig.

Stap 5: Nieuwe leidingen in de schacht

De aannemers plaatsten nieuwe geleidingen voor de hoofd- en noodkooi, trokken elektrische kabels en datakabels, legden nieuwe perslucht– en hogedrukwaterleidingen en vernieuwden het ventilatiekanaal.

Stap 6: Nieuw ophaalgebouw

Terwijl de werken in de schacht bezig waren, plaatsten de aannemers het nieuwe ophaalgebouw. Dat ophaalgebouw vervangt beide loodsen en wordt vorstvrij gehouden door er ventilatielucht van de schacht in te blazen.

Stap 7: Ophaalinstallatie installeren

De aannemers installeerden de nieuwe ophaalinstallatie: de machine die de ophaalinstallatie aandrijft, de kabel waaraan de ophaalkooi hangt en de toren die het geheel draagt.