Virtueel bezoek

Ga met ons mee en breng een virtueel bezoek aan het ondergrondse laboratorium HADES. Als je informatie wenst over de experimenten die er worden uitgevoerd, kom dan zeker eens op bezoek of neem een kijkje op de experimentenpagina.

Virtueel bezoek 1

Via de tweede toegangsschacht daal je af naar het ondergrondse laboratorium HADES. De lift brengt je van aan de oppervlakte in één minuut naar een diepte van 225 meter.

Virtueel bezoek 2

Als je beneden uit de lift stapt, heb je meteen een mooi uitzicht op het meest recente deel van de 150m lange hoofdgalerij, die de eerste en tweede schacht met elkaar verbindt.

Virtueel bezoek 3

Hier sta je voor de ingang van de 45 m lange PRACLAY-galerij, die loodrecht aansluit op de hoofdgalerij. De PRACLAY-galerij wordt gebruikt voor een grootschalig verwarmingsexperiment dat de warmteproductie bij berging van hoogradioactief afval simuleert.

Virtueel bezoek 4

Halfweg de hoofdgalerij zie je het contact tussen het nieuwe en oude gedeelte van het laboratorium. Het schild van de graafmachine is nog steeds aanwezig.

Virtueel bezoek 5

Hier stap je door het oude deel van de hoofdgalerij, dat in 1987 werd gebouwd. In de verte zie je reeds de liftkooi van de eerste toegangsschacht.

Virtueel bezoek 6

Ter hoogte van de liftkooi in de eerste schacht wordt de galerij een beetje smaller. Voorbij de eerste schacht bevindt zich het oudste deel van het laboratorium.

Virtueel bezoek 7

In het oudste deel van het laboratorium werden tijdens de jaren tachtig een aantal experimenten opgestart die vandaag nog steeds worden opgevolgd. Dit is het enige deel waar de galerijbekleding uit gietijzeren segmenten bestaat.

Virtueel bezoek 8

Helemaal op het uiteinde van het labo kijk je neer in een kleine schacht die werd uitgegraven om een nieuwe uitgravingstechniek te testen. Nadien werd een deel van deze schacht afgesloten in het kader van een experiment.